انواع سردخانه
سردخانه چیست؟
سردخانه ها یکی از اساسی ترین، جزهای صنعت کشاورزی، مواد غذایی و دارویی می باشد. محفظهای سرد که کمک میکند مواد غذایی، دارویی، مواد فاسد شدنی به مدت طولانی قابل نگهداری باشد و کیفیت اولیه خود را حفظ خواهد کرد. این امر موجب میشود که دور ریزهای صنایع کشاورزی، غذایی و دارویی به حداقل برسد و کمک شایانی به این صنایع کرده است، سردخانه ها در انواع متعددی تولید می شود. در این مقاله قصد داریم در مورد سردخانه های بالا صفر و زیر صفر مطالبی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
آشنایی مختصری با سردخانه
همانطور که در پستهای قبلی در مورد نحوه تولید و ساختار کلی سردخانه اشاره کردیم مواد خوراکی زیادی اعم از میوه، سبزیجات، گوشت ماکیان، گوشت قرمز و تمام محصولاتی که سریع فاسد می شوند و بافت و ساختار خود را تغییر می دهند. قابل نگهداری در سردخانه با مدت طولانی می باشند. به محفظه یا اتاقی که مواد غذایی یا دارویی در آن تحت دمای لازم و مطلوب ثابت می ماند و مانع فاسد شدن می شود سردخانه می گویند.
سردخانه ها به کمک تجهیزات مخصوصی که در داخل تعبیه شده دما را تا حد مطلوب کاهش داده و ثابت نگه می دارد. معمولا این دما با توجه به محصولات داخلی متغیر می باشد به این شکل محصولات درون سردخانه قرار میگیرد و بافت خود را حفظ کرده و فاسد نمی شود.
اکثر سردخانه ها برای ایجاد دمای مناسب از عمل سردسازی سیستمی به نام تبرید تراکم استفاده می کنند. نحوه کارکرد این سردخانه ها اکثرا سیستم تراکمی می باشد اما معمولا حجم و ظرفیت این تجهیزات برودتی متفاوت است. به عنوان نمونه مطلبی قبلا در رابطه با این موضوع بررسی شد که گواه این است که فریزرها و یخچال های صنعتی از سیستم تبرید تراکمی بهره مند هستند.
سرد خانه ها بر اساس نحوه کارکرد و یا نوع محصول به دسته های متعددی تقسیم بندی می شوند که اینجا قصد داریم بر اساس نوع دما یعنی سردخانه های بالای صفر و سردخانه های زیر صفر آن ها را مورد بررسی قرار دهیم.
1.سرد خانه های بالای صفر
2.سرد خانه های زیر صفر
منظور از دما همان دمای موثر برای نگهداری مواد می باشد هر کدام از این سرد خانه های بالای صفر و پایین صفر کاربرد ویژهای دارند.
سرد خانه های بالای صفر : سرد خانه ها اغلب از چرخه تبرید تراکمی برای عمل سردسازی استفاده می کنند. عملکرد این سیستم ها این گونه است که دمای محیط را کاهش داده و چند درجه بالای صفر در حد مطلوب حفظ کرده است و از این حد فراتر نخواهد رفت که معمولا برای نگهداری میوه ها، سبزیجات و مواد دارویی و حتی لبنیات و محصولات بسته بندی یخچالی که نیاز به آنجاد ندارند نگهداری می شود.
به عنوان نمونه شرایط نگهداری انگور دمای بین 0 تا 5 درجه سانتیگراد می باشد. برای اطلاعات بیشتر از جدول نگهداری سبزیجات و میوه جات می توانید استفاده کنید.
سیستم بکار رفته در سردخانه های بالای صفر، سیستم تبرید تراکمی می باشد. این سیستم ها از 4 قسمت اساسی تشکیل شده اند که موجب تغییر حالت ماده سیالی به نام مبرد می شود و بدین ترتیب دمای بالا سردخانه به بیرون منتقل می شود. چرخه تبرید تراکمی بصورت زیر است.
- تراکم: در این مرحله ماده سیال مبرد توسط دستگاه کمپرسور فشرده شده و فشار زیادی به آن تحمیل میشود و در دمای بالا تقطیر صورت می گیرد.
- چگالش:در مرحله دوم ماده سیال مبرد در کندانسور، دما کاهش یافته و عمل میعان صورت می گیرد، کندانسور های سردخانه های بالای صفر اغلب از نوع هوا خنک می باشند.
- انبساط: در مرحله سوم مایع مبرد توسط شیر انبساط افت کرده و فشار کم می شود سپس در دمای پایین سردخانه تبخیر می گردد.
- تبخیر: آخرین مرحله این چرخه اواپراتور می باشد که معمولا درون سردخانه نصب می شود. در این قسمت هوای گرم سردخانه توسط مبرد جذب شده و تبخیر می گردد به این ترتیب هوا خارج می شود.
این مدل سردخانه ها جهت نگهداری مواد غذایی، پروتئینی،ذخیره سازی و همچنین نگهداری محصولات کشاورزی و انواع میوه کاربرد دارد.اکثرا در فروشگاهها،هایپرها، همچنین رستوران ها کاربرد دارد. یکی دیگر از پرکاربردترین سردخانه های بالای صفر در منابع داروسازی با عنوان کلد روم cold room می باشد. دمای کلد روم بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد است. محدوده دمای سردخانه های بالای صفر بین 1 تا 6 درجه سانتیگراد می باشد.
انواع سردخانه های بالای صفر از لحاظ ساختار
سرد خانه های کوچک اتاقی: این سردخانه ها معمولا برای نگهداری مواد غذایی و پروتئینی در هایپر مارکت ها و فروشگاه های اغذیه و حتی توزیع مواد یخچالی و پروتئینی استفاده می شود که میتوان در آشپزخانه و یا حتی کترینگ قرار داد. محدوده زمانی استفاده از مواد غذایی درون این یخچال ها کوتاه می باشد و اغلب برای ذخیره سازی کوتاه مدت کاربرد دارد.
سردخانه های کانتینری یا کانکسی: سردخانه های کانتینری معمولا با دمای زیر صفر تنظیم می شوند و می توان بطور طولانی مدت برای نگهداری مواد غذایی بر روی شناورها و یا حتی سکوهای نفتی استفاده کرد. ابعاد نرمال سردخانه های کانتینری 20 فوت یا 40 فوت می باشد. چنانچه اتاق سردخانه از نوع کانکس باشد هیچ محدودیتی برای ابعاد و اندازه وجود ندارد.هر دو مدل سردخانه کانتینری و سردخانه های کانکسی امکان ایجاد سردخانه های بالای صفر و زیر صفر دارد.
سردخانه های زیر صفر
حجم عظیمی از مواد غذایی شرایط نگداری در دمای بالای صفر را ندارند و بایستی حتما در دمای زیر صفر نگهداری شوند چون ممکن است بافت و ساختار خود را از دست داده و فاسد شوند. بنابراین امری ضروری است که در شرایط دمایی زیر صفر نگهداری شود. اغلب از این سردخانه ها در فروشگاه های یا هایپر مارکتها برای نگهداری و ذخیره سازی مواد گوشتی و پروتئینی استفاده می شود در بستنی فروشی ها از سردخانه های کوچک برای نگهداری بستنی ها استفاده می شود.
اگر همین فریزرها در مقیاس صنعتی در کارخانه های بستنی یا گوشت انجمادی استفاده شود سردخانه های زیر صفر میگویند. انواع سردخانه های صنعتی زیر صفر از لحاظ ابعاد و مکانیزم کارایی به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود.
1)سردخانه پرتابل: این مدل سردخانه ها دمای زیر صفر و به دلیل پرتابل بودن قابلیت جابجایی را دارند و اکثرا در اندازه های محدودی هستند.
2) سردخانه های کانکس یا محفظهای : این مدل محدودیتی در اندازه و ابعاد ندارند و اغلب در فروشگاه های خیلی بزرگ استفاده می شوند و تولید گستردهای در صنعت دارد.
3)سردخانه های اتاقی یا سولهای : معمولا از جنس دیوارهای پیش ساخته هستند و با تجهیزات سرمایشی تجهیز می شوند و دیوارهای داخلی عایق می باشد.
در ادامه می توانید پیج اینستا را مشاهده فرمایید.از اینکه مقاله را مطالعه کردید متشکریم.
مشتری عزیز شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات کیمیا پانل شیراز با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
با ما در ارتباط باشید:
شماره های تماس: 09120646825 24-22-07137731520
آدرس کارخانه: شیراز – شهرک صنعتی – میدان سوم – بلوار کوشش شمالی – خیابان ساعی –
انتهای خیابان 801 – خیابان 802
آدرس دفتر فروش : شیراز – میدان اول